Success Jaya - Alat Keselamatan Mata Semasa Mengimpal

Tukang las menghadapi sejumlah bahaya yang berkaitan dengan pekerjaan setiap hari, dari cahaya terang yang berbahaya hingga terbakar dari logam cair. Untuk memastikan keselamatan di tempat kerja, pihak atasan dan pekerja perlu menyedari bahaya dan mencegah kemalangan.

Kecederaan mata adalah kecederaan jenis yang paling biasa dan boleh berlaku akibat sinaran dan cahaya yang kuat yang dihasilkan oleh busur kimpalan. Ia juga boleh berlaku dari, percikan api, terak panas dan zarah-zarah terbang lain yang dapat terbang dari kimpalan semasa pengisaran, pecahan atau penyejukan. Sebilangan besar kecederaan yang berkaitan dengan mata ini mengakibatkan kebutaan yang tidak dapat dipulihkan setiap tahun.

Semua bentuk pengelasan boleh menyebabkan kecederaan pada mata yang sebahagian besarnya bersifat kekal. Stick Welding adalah jenis pengelasan biasa yang menghasilkan cahaya yang sangat terang. Cahaya ini boleh menyebabkan mata busur, keadaan yang ditandai dengan kornea yang menyakitkan dan mata berair. Mata busur boleh berlaku walaupun anda melihat busur dalam waktu yang sangat singkat. Inilah sebabnya mengapa anda perlu melindungi mata anda.

Kekurangan peralatan pelindung atau pelindung mata yang tidak betul adalah penyebab utama kebanyakan kecederaan ini. Oleh itu, semua pengimpal harus mengetahui amalan keselamatan terbaik yang berkaitan dengan pelindung mata semasa kimpalan. Amalan sedemikian memerlukan penggunaan alat pelindung diri (PPE) yang betul untuk memastikan mata dilindungi semasa bekerja.

Alat Keselamatan Mata Asas Peralatan
pelindung mata harus sesuai dengan aplikasi dan risiko yang berkaitan. Peralatan tersebut meliputi kacamata keselamatan, cermin mata keselamatan, topi keledar kimpalan, dan penutup muka.

Catatan: Sentiasa memakai pelindung mata yang sesuai untuk jenis pengelasan dan berdasarkan keperluan visual pekerjaan.

1. Kacamata Keselamatan. Kacamata keselamatan adalah kaedah mudah untuk melindungi mata daripada sinaran optik dan hentaman. Mereka mesti dipakai di bawah topi keledar dalam setiap keadaan kimpalan. Walaupun beberapa tukang las mungkin tidak merasa selesa ketika memakai cermin mata keselamatan, memiliki sepasang adalah langkah keselamatan yang penting dan akhirnya, itu akan menjadi rutin.

Tahap perlindungan yang ditawarkan bergantung pada kepadatan lensa penapis. Sebaiknya pilih warna paling gelap yang mungkin kerana ia membolehkan prestasi tugas maksimum. Cermin mata keselamatan yang digunakan dalam pemadaman obor mesti mempunyai warna 3-4 sementara kimpalan arka elektrik yang lebih maju memerlukan teduhan nombor 10-14.

Bagi pengelasan arka logam gas, kimpalan busur logam terlindung, dan kimpalan teras fluks, lensa penapis harus mempunyai pelindung minimum 7 dan teduhan maksimum 11. Kimpalan arka karbon dan kimpalan gas masing-masing memerlukan teduhan minimum 14 dan 4.

Kacamata keselamatan yang baik harus mempunyai pelindung sisi agar mereka dapat memberikan perlindungan penuh ke depan dan sisi mata. Perisai sisi memerangkap zarah-zarah yang dihantar terbang dan membuatnya melepasi bahagian depan helmet pelindung.

Secara keseluruhan, jangan sesekali mengelas dengan cermin mata keselamatan sahaja. Anda perlu memakai topi keledar kimpalan, beberapa cermin mata keselamatan dan mungkin pelindung muka genggam. Sepasang cermin mata keselamatan anda mestilah selesa dan mesti mematuhi piawaian keselamatan negara.

Piawaian tersebut menggariskan ujian yang mesti dilalui oleh gelas sebelum diperakui untuk digunakan. Ujian tersebut merangkumi perlindungan terhadap habuk, percikan, dan sinaran optik serta kesan dan sinaran. 

2. Kacamata Keselamatan. Kacamata kimpalan keselamatan lebih maju daripada cermin mata keselamatan dan ia digunakan untuk perlindungan kesan tinggi. Mereka menawarkan perlindungan cahaya zarah dan kimpalan yang lebih besar. Sama seperti cermin mata keselamatan, kacamata mempunyai nombor bayangan yang ditandai pada lensa yang menunjukkan betapa terang / gelapnya lensa.

Kacamata keselamatan mempunyai pengudaraan langsung atau tidak langsung. Gogal dengan ventilasi langsung dilengkapi dengan lubang lubang kecil di sisi untuk membantu mengurangkan kabut sebanyak mungkin. Namun, mereka tidak boleh digunakan dengan bahaya debu atau cecair.

Pengudaraan tidak langsung, sebaliknya, adalah untuk perlindungan debu dan percikan yang tinggi di mana pencegahan kabut tidak menjadi keutamaan. Anda juga boleh memilih kacamata kimia yang direka khas sekiranya terdapat asap, habuk kabut atau gas. Kacamata ini juga mempunyai lubang udara yang membantu mengelakkan cecair sampai ke mata anda.

3. Helmet Kimpalan. Helmet kimpalan adalah peralatan penting pelindung diri yang mesti dimiliki oleh setiap tukang las. Ini melindungi kulit dan mata dari percikan api yang teruk dan pada masa yang sama, ia memberikan perlindungan yang mencukupi dari sinar inframerah dan UV yang merosakkan penglihatan yang dipancarkan oleh busur.

Helmet pengelasan dirancang untuk menampung keperluan spesifik dari setiap tugas dan mereka harus memenuhi piawaian keselamatan seperti yang ditentukan oleh badan pengawas. Piawaian tersebut menangani pelbagai kebimbangan seperti ketahanan hentaman dan kebocoran cahaya. Sebagai peraturan umum, topi keledar harus dipakai di atas kacamata kimpalan atau cermin mata keselamatan dan ia harus dilengkapi dengan teduh penapis yang sesuai untuk jenis kimpalan di tangan.

Helmet kimpalan terdapat dalam dua bentuk:

  • Helmet Shade Pasif / Tetap. Topi keledar ini mempunyai warna tetap yang tetap gelap sepanjang masa. Walau bagaimanapun, ia dinilai untuk memenuhi keperluan pengelasan yang berbeza dan dengan itu anda harus memilih warna yang akan menawarkan tahap perlindungan mata yang diperlukan. Kelemahan topi keledar ini adalah bahawa seseorang diminta untuk mengangkat helmet sesekali untuk menetapkan kedudukan atau memeriksa sendi kimpalan. Tukang las itu kemudian diharapkan akan melepaskan topi keledar ke bawah ketika dia ingin melanda busur. Proses berulang ini mengurangkan produktiviti pengendali dan pada masa yang sama, mungkin sukar untuk beroperasi di tempat yang ketat.
  • Helmet Gelap Auto Tidak seperti helmet bayangan tetap, helmet gelap secara automatik akan secara automatik menukar bayangan dari keadaan yang dianggap tidak aktif menjadi keadaan aktif apabila arka kimpalan dimulakan. Helmet ini akan menjadi gelap ke tempat yang telah dipilih dalam milisaat, melindungi anda dari pelepasan berbahaya sepanjang masa. Di samping itu, tukang las boleh berfungsi tanpa gangguan kerana dia dapat melihat dengan jelas, walaupun topi keledar berada dalam posisi bawah. Ini akan meningkatkan produktiviti pengimpal, kerana topi keledar ini menghilangkan berhenti yang tidak perlu untuk kedudukan pemasangan. Topi keledar ini disyorkan kepada pengimpal yang berpengalaman dan pemula kerana ia juga dapat mengurangkan keletihan leher yang dialami pada topi keledar tradisional.

4. Bahagian muka. Pelindung muka digunakan untuk menawarkan perlindungan hentaman yang lebih tinggi dan ia harus selalu digunakan di atas kacamata keselamatan dan cermin mata. Mereka digunakan untuk melindungi wajah tukang las selain mata. Sama seperti topi keledar, penutup muka sering diangkat sehingga mata tidak dilindungi tanpa cermin mata / cermin mata keselamatan.

Bahagian muka yang diluluskan akan mempunyai penapis untuk perlindungan terhadap sinaran optik. Penapis juga akan menawarkan perlindungan tambahan dari percikan api dan serpihan. Penapis optik mestilah sesuai untuk jenis kimpalan yang sedang dilakukan. Ini bermaksud bahawa penapis yang digunakan untuk kimpalan gas tidak boleh digunakan untuk kimpalan arka, dan sebagainya. Untuk penglihatan yang lebih baik, pilih bidang muka dengan kemampuan peredupan diri.

Petua Menggunakan Peralatan Pelindung Mata

  • Penting untuk anda memeriksa perlindungan mata sebelum digunakan. Kacamata keselamatan dan kacamata dengan lensa yang tergores atau retak harus diganti, kerana boleh pecah dengan mudah. Tukang las juga harus tali yang dipintal atau diikat.
  • Satu bentuk pelindung mata tidak mencukupi; topi keledar atau penutup muka hendaklah dipakai dengan cermin mata / cermin mata keselamatan dengan pelindung sisi. Contohnya, kilat kilat mungkin berlaku kerana pengendali gagal menggunakan kacamata keselamatan dengan pelindung sisi.
  • Ketika datang ke teduhan penapis, tukang las harus dimulakan dengan teduhan yang lebih gelap untuk mendapatkan pemandangan zon kimpalan yang sempurna. Tukang las kemudian secara beransur-ansur dapat menyesuaikan diri dengan warna yang lebih ringan yang akan memberikan pandangan yang mencukupi tanpa pergi ke bawah teduhan minimum yang diperlukan untuk jenis kimpalan.
  • Kacamata keselamatan dan kacamata mesti sesuai dengan baik agar berkesan. Bagi cermin mata, ia harus dipasang dengan mudah di bahagian hidung dengan lensa tepat di depan mata. Tali gogal, sebaliknya, harus sesuai dengan bahagian belakang kepala.
  • Pengendali dengan cermin mata harus memakai kacamata keselamatan atau cermin mata keselamatan di atas cermin mata preskripsi mereka. Untuk lensa lekap, penting untuk menyatakan bahawa ia tidak melindungi anda dari sinaran UV atau benda terbang. Mereka tidak digalakkan di kawasan dengan bahan kimia tertentu atau di kawasan berdebu.
  • Penghuni lain di kawasan kimpalan juga harus mengambil berat tentang PPE. Mereka harus dilindungi dari percikan api, cahaya, dan percikan berbahaya. Oleh itu, majikan mesti memastikan bahawa skrin flameproof ada dan bahawa setiap orang menggunakan pelindung mata dan wajah.
  • Peralatan pelindung mata harus dibersihkan dari kotoran dan debu setelah setiap penggunaan. Anda boleh menggunakan beberapa larutan pembersih khas pada lensa untuk mengelakkan kerosakan pada lapisan. Kaca mata yang bersih harus dijauhkan dari kelembapan, debu, cahaya matahari langsung, dan faktor lain yang mungkin mengganggu keberkesanannya.

Mengawal Bahaya Mata di Tempat Kerja
Selain menggunakan alat di atas, anda boleh mengawal potensi bahaya dengan mengikuti cadangan berikut:

1. Ganti bahan kimia beracun dan peralatan berisiko tinggi dengan alternatif yang lebih selamat.
2. Melembapkan kawasan berdebu untuk mengurangkan penyumbatan.
3. Pasang penghadang keselamatan.
4. Mengasingkan peralatan berisiko tinggi.
5. Kawasan kerja penunjuk arah yang memerlukan pelindung mata.
6. Pasang tudung ekzos untuk membantu pengurusan asap dan habuk.
7. Lakukan sesi latihan secara berkala dan pastikan anda mempunyai peralatan pertolongan cemas yang mencukupi.

 

Mr Leslie dari Success Jaya Safety Malaysia telah melakukan pengelasan secara praktikal sejak sedekad yang lalu. Dia pakar dalam semua bentuk pengelasan, dan dia suka melakukannya dengan cara yang betul. Kesungguhannya untuk mengelas mendorongnya untuk memulakan blog dengan objektif untuk berkongsi pengalaman sebenar. Dia menawarkan penyelesaian praktikal dalam artikel yang diteliti dan ditulis secara profesional untuk memastikan bahawa pembacanya mendapat yang terbaik dari kandungan yang dibuatnya di laman webnya successjayasafety.com.